Sex efter hjerneskade den svære samtale

Top Photo Courtesy of Michael Prewett unsplash.com

 

Hjerneskade kan forårsage en række fysiske, kognitive, følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer, som kan påvirke forskellige aspekter af en hjerneskade overlevendes sexliv. Deres interesse for sex kan ændres, eller de kan ikke længere være i stand til at engagere sig i seksuelle aktiviteter som de gjorde før deres skade.

Køn er undertiden opdelt i en række aspekter, for eksempel: seksuel funktion, der vedrører det fysiske aspekt af køn (såsom seksuel ophidselse, samleje og orgasme) og seksuel velvære, der vedrører det følelsesmæssige og psykologiske aspekt af køn (såsom seksuel tilfredshed).

Der er en række seksuelle problemer forårsaget af de fysiske, kognitive, følelsesmæssige og adfærdsmæssige virkninger af hjerneskade, som er fælles for personer uanset deres køn. På grund af typiske forskelle i fysiologi og seksuel adfærd kan mænd og kvinder dog have forskellige seksuelle problemer.
Virkning af seksuelle problemer på seksuelle partnere

Seksuelle aktiviteter udføres ofte med en partner. Den seksuelle partner er derfor også ofte ramt af seksuelle problemer, som opleves af hjerneskade overlevende.

Overleverens virkninger kan få partneren til ikke længere at være seksuelt interesseret, vækket eller tilfreds. Dette kan ofte fremkalde følelser af skyld, forvirring og seksuel frustration, hvilket kan være særdeles forstyrrende, hvis de ikke føler sig ude af stand til at tale offentligt over for sådanne følelser. Dette kan igen påvirke forholdet i sig selv.

Omvendt kan en overlevende med hjerneskade miste interessen for deres seksuelle partner, for eksempel hvis de ikke kan huske vigtige øjeblikke af intimitet eller ikke længere er interesseret i sex. Dette kan være dybt forstyrrende for en seksuel partner, der stadig er seksuelt interesseret i overlevende og ønsker at være intim med dem. Mislykkede forsøg på at vække eller engagere overlevende kan få partneren til at stille spørgsmål som en passende elsker.

Den seksuelle partner kan også kæmpe for at tilfredsstille eller ikke længere nyde tempoet i seksuelle aktiviteter, hvis den overlevende har udviklet en forandring i deres seksualitet eller har udviklet forskellige seksuelle interesser. En overordnet personlighedsændring hos den overlevende kan være særligt foruroligende, da partneren måske føler at de er i et seksuelt forhold til en person, de ikke længere har de samme seksuelle følelser som før skaden.
Behandling af seksuelle problemer

Køn er et emne, som folk ofte føler sig flov over for at snakke om, da det er et meget personligt og følsomt aspekt af vores liv. Men seksuel aktivitet er både vigtig og helt naturlig, og fagfolk vil være bekendt med at støtte patienter med en række seksuelle problemer. Det er derfor vigtigt, at hjerneskader overlevende og deres seksuelle partnere føler sig i stand til at diskutere og søge støtte med seksuelle problemer.

Der er en række forskellige fagfolk, der kan hjælpe med seksuelle problemer efter hjerneskade, afhængigt af problemets karakter, såsom kliniske neuropsykologer, psykoseksuel rådgivning og sexterapeuter.

Afhængigt af årsagen til seksuel vanskelighed kan nogle mennesker drage fordel af at tage medicin eller hormonbehandling for at forbedre deres seksuelle funktion. Enhver behandling af medicin bør diskuteres med din læge eller neurolog, da de vil være i stand til at fortælle dig, om medicin eller hormonbehandling er en passende mulighed, afhængigt af en række faktorer, som f.eks. Hvad der ligger til grund for dine seksuelle problemer, eller om du er allerede tager medicin. Udover det rent kliniske i denne artikel, vil jeg sige at det er en meget svær samtale at skulle starte. Specielt når du kan se og høre at din partner ingen interesse har i seksualitet, samleje eller anden seksuel omgang.

En partner til sex uden for ægteskab er en mulighed, men hvor finder man lige en som syntes det er acceptabelt? Og kan affinde sig med at det man søger defacto kun er varme, berøringer, ømhed og ikke mindst sex? Jeg kan ikke finde en der syntes det er en fed mulighed, og jeg tror faktisk heller ikke andre i min situation er lykkedes med dette.. Jeg vil dog gerne høre fra andre om det er lykkedes for dem. Efterlad gerne din kommentar, i kommentarfeltet længere ned på siden. Jeg ser frem til at få reaktioner på et så kontroversielt spørgsmål.

John Grandt, Gift med Tove Marie Thomsen som er hjerneskadet.

www.granndts.com