Virkninger af hjerneskade

Hvordan virkningerne af hjerneskade kan påvirke et par forhold

 

Hjerneskade kan forårsage en række fysiske, følelsesmæssige, kognitive og adfærdsmæssige virkninger
der kan ændre den måde, hjerneskade overlevende tænker på, føler eller opfører sig. Det kan også påvirke deres evner og muligheder. Sådanne virkninger oplevet af din partner kan påvirke dit forhold. Nedenfor er nogle af de fælles måder, hvorpå dette kan ske.

 

Ændringer i kommunikation

Din partner kan have problemer med ordfinding, forståelse eller taleproduktion, og de kan også kæmpe med at forstå og bruge ikke-verbal kommunikation, såsom kropssprog og ansigtsudtryk. Daglige diskussioner kan blive vanskelige, da det kan tage dem mere tid og kræfter på gøre sig forstået. De kan også kæmpe for at udtrykke romantiske følelser. Sådanne kommunikationsproblemer kan være frustrerende og forstyrrende for begge parter, og i kan kommunikere med hinanden mindre over tid.

 

Ændringer i personlighed

Mange hjerneskade overlevende rapporterer at de føler sig som en ny person efter deres skade. Faktisk kan de følelsesmæssige, kognitive og adfærds mæssige virkninger af hjerneskade forårsage en generel forandring i deres personlighed, hvilket ofte også ses af deres partner. Nogle gange har en overlevende dog ikke evnen til at være opmærksom på, hvordan deres personlighed er ændret eller hvordan skaden har påvirket dem (det gælder pt: for min kone som eksempel). Dette er kendt som mangel på indsigt, og kan være en særlig udfordring for partnere at håndtere. Og det er det også for mig selv personligt, pludselig er din partner jo ikke den du har kendt (i mit tilfælde over 45 år) men en helt anden.

Uanset hvad, kan en ændring i personlighed forårsage vanskeligheder i et forhold. Du kan føle
at du ikke længere er i forhold til den person, du oprindeligt valgte at være sammen med. Desværre går nogle partnere endda så langt som at beskrive hjerneskade overlevende som en fremmed. Nogle overlevende kan også opleve følelsesmæssige, psykologiske eller kognitive effekter, som ændrer deres egne følelser overfor deres partner.

 

Ændringer i intimitet

Intimitet kan beskrives som en følelsesmæssig, fysisk og psykologisk nærhed mellem to personer, der ofte ledsages af romantiske følelser. Det giver sikkerhed og tilfredshed for mange par. Dette kan enten være seksuelt, men ikke altid. Intimitet kan også henvise til ikke-seksuelle handlinger, såsom holde i hånd, kærlighed, kysse og holde hinanden.Intimitet mellem et par kan påvirkes, hvis for eksempel hjerneskade overlevende har en manglende indsigt eller vredes problemer.

 

Ændringer i adfærd

Ændringer i adfærd efter hjerneskade er almindelige, især efter en skade på hjerneområdet kendt som frontallobe (Engelsk betegnelse, tror ikke der er en god dansk oversættelse). Adfærden kan blive uhæmmet og socialt uhensigtsmæssigt, såsom at bande, komme med obskøne fraser eller lave upassende kommentarer offentligt. Dette kan få dig til at føle sig flov, frustreret eller trist.

Din partner kan også sige seksuelt upassende kommentarer eller deltage seksuelt i uhensigtsmæssig adfærd, hvilket kan være særligt forstyrrende eller pinligt for dig. Manglende motivation kan påvirke din partners evne til at engagere sig i aktiviteter. Som resultat, bliver dit sociale liv påvirket, og du kan igen føle dig deprimeret, isoleret eller frustreret.

 

Ændringer i kognitive evner

Kognitive (tænkning) færdigheder påvirkes almindeligvis efter hjerneskade. Hukommelsesproblemer er særlig almindelige og kan påvirke relationer, hvis din partner f.eks. Kæmper med at huske vigtige nøgledatoer (fx jubilæer eller fødselsdage eget CPR nummer med videre) eller vigtige minder (f.eks. Din bryllupsdag eller første date). De kan også kæmpe med at huske ting på en daglig basis, såsom aftaler og planlagte udflugter. Du kan finde dig selv i den situation at skulle gentage ting flere gange, og det kan blive trættende.

Du kan også føle dig ked af det, hvis din partner ikke er i stand til at huske vigtige og sentimentale minder. En reaktion som jeg selv oplever som noget der virkelig gør mig sorgfuld, trods det faktum at ens partner ikke selv er bevidst omkring dette rammer det alligevel hårdt og brutalt i hjertekulen. Alle disse ting er på en gang meget at tage ind for dig som er i samme situation, og ja der er ikke en facitliste på hvordan man skal tackle det. Her må egen intuition træde til og det kan være en lang sej kamp (i know) Men du er som pårørende tvunget til at tænke ud af boksen.

www.granndts.com