Kronisk påvirkning

Kronisk påvirkning af traumatisk hjerneskade på udfald og livskvalitet

 

Traditionelt set som en pludselig brutal begivenhed med kortvarig svækkelse kan traumatisk hjerneskade (TBI) forårsage vedvarende, nogle gange livslang konsekvenser. Mens dødeligheden efter TBI er blevet reduceret, kræver en høj andel af alvorlige TBI-overlevende langvarig rehabilitering og kan lide langsigtede fysiske, kognitive og psykiske lidelser. Derudover er kroniske konsekvenser blevet identificeret ikke kun efter alvorlig TBI, men også i en del tilfælde tidligere klassificeret som moderat eller mildt. Denne byrde påvirker det daglige liv for overlevende og deres familier; det har også relevante sociale og økonomiske omkostninger.

Photo by Hello I’m Nik on Unsplash

Resultatvurdering er vanskelig af flere grunde: Sameksisterende ekstrakranielle skader (f.eks. Rygmarvsskader) kan påvirke uafhængighed og livskvalitet uden for de rene TBI-effekter; skalaer må ikke fange subtile, men vigtige, ændringer; Samarbejde fra patienter kan være umuligt i de mest alvorlige tilfælde. Flere instrumenter er udviklet til at indfange specifikke aspekter, fra generisk sundhedstilstand til specifikke kognitive funktioner. Selv enkle instrumenter har imidlertid vist en variabel inter-rater-aftale.

De mulige forbindelser mellem strukturel traumatisk hjerneskade og funktionsnedsættelse er blevet undersøgt både eksperimentelt og i klinisk indstilling med avancerede neuro-imaging teknikker. Vi rapporterer kort om nogle grundlæggende fund, som også kan tilbyde potentielle mål for fremtidige terapier.

Bedre forståelse af skademekanismer og nye tilgange til neuroprotektion-restaurering kan give bedre resultater for de millioner af overlevende i TBI.
Nøgleord: Traumatisk hjerneskade, Langtidsresultat, Livskvalitet, Rehabilitering, Handicap, Axonal skade

Baggrund

 

Traumatisk hjerneskade (TBI) påvirker millioner af mennesker over hele verden. Dens forekomst (nye tilfælde om året), herunder hele sværhedsgraden fra mindre til ødelæggende skader, varierer i forskellige lande, fra 60 tilfælde pr. 100.000 indbyggere op til tal 12 gange højere [1], hvilket afspejler lokale variationer og højst sandsynligt, forskellige inklusionskriterier og metoder. Epidemiologien ændrer sig, med flere TBI på grund af øget motorisering i flere udviklingslande, mens befolkningens aldring i den vestlige halvkugle øger forekomsten af ??skader som følge af fald i ældre [2].

Dødeligheden i alvorlig TBI var højere end 50% (op til 80% i tilfælde ældre end 60 år) i en gammel serie [3]. Resultaterne er forbedret i de seneste årtier, og dødeligheden er reduceret til 30-40% [4]. Det øgede antal overlevende omfatter imidlertid både succesfulde tilfælde, der er tilbage til et behageligt liv og tilfælde med vedvarende handicap.

www.granndts.com