Hjerneskadetræthed – hvad er det?
Top Photo Courtesy of Natasha Connell unsplash.com
Hjerneskadetræthed kaldes også udtrætning og er en hyppig følgesvend til hjerneskader. Trætheden kan komme uden forvarsel og uden at du kan finde en årsag til den. Er du ramt af hjerneskadetræthed, kan du opleve at du pludselig ikke kan fortsætte eller færdiggøre det du er i gang med.
Hjerneskadetræthed er en form for udmattelse. En hidtil ukendt træthed hvor du går i sort og ikke kan få kroppen til at fungere. Hvor eventuel afasi og lammelser der i hverdagen ikke længere er synlige, bryder frem igen. Hvor ordene ikke vil frem, armen ikke vil som du vil, og balancen svigter så folk omkring dig tror du er beruset.
Hjerneskadetræthed 01
Forskellen på almindelig træthed og hjerneskadetræthed
Alle mennesker bliver fra tid til anden udmattede. Fysisk når vi har arbejdet eller trænet hårdt, mentalt når vi har følt for meget eller har forholdt os til en masse nyt, eller i en kombination når vi i en periode ikke har sovet nok eller er stressede.
Vi mærker den når vi starter på noget nyt som kræver alt vores energi, for eksempel et nyt job. Så fungerer vi ikke som vi plejer, tænker ikke så klart, sorterer ikke sanseudtryk så effektivt som vi plejer.
Den udmattelse forsvinder når vi sørger for at få god søvn, spise sundt, skære ned på aktiviteter eller holde os væk fra de mennesker der dræner os.
Den udmattelse som alle kender til, er træthed, men ikke hjerneskadetræthed. Hjerneskadetræthed kan du ikke bare få til at forsvinde, uanset hvor godt du sover, eller hvor meget du bider tænderne sammen.
Hjerneskadetræthed udløses oftest når sanserne overstimuleres. Mange hjerneskaderamte har fået vanskeligere ved at sortere i sanseindtryk. Derfor kommer hjernen hurtigt på overarbejde.
Hjerneskadetræthed 02
Mistanke om hjerneskadetræthed
Udtrætning viser sig ved eksempelvis mindre energi, manglende initiativ og tristhed. Det kan desværre betyde at hjerneskadetrætheden i sig selv overses eller forveksles med depression.
Omvendt kan andre faktorer som medicin og alkohol være skyld i træthed og opfarenhed. Så selvom du genkender symptomerne, kan det skyldes andet end hjerneskadetræthed.
Har du mistanke om hjerneskadetræthed, og vil du gerne være sikker, så er du nødt til at tage en snak med din egen læge og finde ud af dine muligheder for en udredning.
Kilde: Hjerneskadeforeningen