Forbedre livet efter en hjerneskade

 

Spørg sygeplejerskepersonalet om du kan hjælpe med at passe på din partner. Dette kan hjælpe dig med at føle dig tæt på dem, især hvis de er i koma eller nedsat tilstand af bevidsthed. Hvis du har børn, skal du overveje, hvor meget information der skal være passende. Del med dem om din partners skade.

Giv din partners venner og dine fælles venner opdateringer, for eksempel gennem sociale medier. At holde venner informeret og involveret kan bidrage til at sikre, at din partner stadig er en del af deres sociale netværk, hvilket kan være nyttigt på lang sigt.

 

Søg støtte fra familie, tætte venner og gerne foreninger der understøtter hjerneskadede. Ja tag simpelthen og meld dig ind! i hjerneskadeforeningen som jeg har gjort for både Tove (min kone) og jeg selv.

Top Photo by Nicolas Gras on Unsplash

 

Pas på dig selv

 

Glem ikke at passe på dig selv i løbet af denne tid. Det kan være svært (jeg ved det fra mig selv),  du vil sandsynligvis være optaget af tanker om din partner (jeg ved jeg er det) og vil gerne bruge så meget tid ved siden af ?? dem som muligt, men det er vigtigt for dig at tage pauser fra din partners sengestue og hvile når det er muligt.

Når du bruger tid sammen med din partner, hvis de er bevidste, så prøv ikke at overvælde dem med oplysninger eller spørgsmål, da de måske kæmper med træthed, deres hukommelse eller behandling af oplysninger. Hvis din partner gennemgår en periode med rehabilitering, skal du overveje at spørge
rehabiliteringspersonale, hvis du kan blive involveret, for eksempel ved at hjælpe din partner med aktiviteter og øvelser uden for terapisessioner.

 

Do not mind anything that anyone tells you about anyone else

John Grandt

 

Don’t Asume anything!

 

Det antages ofte, at når en hjerneskade overlevende er ude af hospitalet, vil de være tilbage til
deres sædvanlige selv og det bare er et spørgsmål om tid. Desværre er det almindeligt, at skadens virkninger bliver mest synlig, når overlevende er hjemme igen, selvom nogle overlevende kan fortsætte med at genvinde sig over selve hjerneskaden selv uger eller måneder, år efter at være blevet udskrevet fra hospitalet.

Du vil sandsynligvis mærke effekten, som det udvikler sig over tid. Faktisk ‘skjulte’ virkninger af hjernens skader, såsom følelsesmæssige og kognitive virkninger, kan være mere tydelige for dig end andre mennesker, der bruger mindre tid sammen med din partner. Håb for fremtiden kan nogle gange give plads til sorg og bekymring, da virkningerne bliver mere mærkbare og begynder at påvirke et pars praktiske og sociale liv. Justering til de store ændringer i livet efter en hjerneskade kan være svært for både overlevende og deres partner.

Derudover er partnere ofte ladt tilbage med ringe eller ingen støtte på trods af de ofte nødt til at påtage sig omsorgsansvar. Disse ændringer kan typisk forårsage følelser af isolation, længsel efter fortiden og tristhed. Accept af den nye livsstil kan imidlertid indstilles over tid, især hvis overlevende fortsætter med at genoprette eller lære at håndtere strategier for at genvinde deres uafhængighed.

Faktisk styrkes nogle relationer over tid, da man som par må lære nye måder at håndtere skaden og ens forhold på.  Jeg siger ikke at det er gældende for alle forhold, men jeg tror på at det er meget rigtigt for de fleste par og generelt for forhold i øvrigt. Jeg kan jo kun skrive hvordan det er for mig selv personligt, andre kan have en helt anderledes oplevelse end den jeg beskriver.

Den første tid er der som regel altid nogle du kan trække på, men også den del ebber lige så stille ud og du står pludselig selv med alle sorger, bekymringer. Tro mig det KOMMER til at ske i de fleste tilfælde og det er også det der i langsom grad er ved at overgå mig selv og min kone, interessen vil helt naturligt dale og det kan man som menneske godt forstå. Det fratager dog ikke at man ofte kan føle sig isoleret, trist og meget nede jeg er sikker på at familie og venner ikke har intentioner om at såre nogle, men også de har et liv der skal leves uanset hvor svært det er at forstå som parret der “blev ramt”

 

[penci_related_posts title=”Måske er disse indlæg også noget for dig” number=”4″ style=”grid” align=”none” displayby=”recent_posts” orderby=”random”]
www.granndts.com