Min ven, veninde, partner har en hjerneskade hvad nu?

Introduktion

Hvis du læser dette, har du sandsynligvis en ven, der har haft en hjerneskade. Eller måske har du hørt om hjerneskade og ønsker at vide, hvad du skal gøre i det tilfælde og den uheldige hændelse, at en af dine venner har fået en hjerneskade.

Under alle omstændigheder er læring om hjerneskade det første skridt i retning af at hjælpe nogen, der er ramt af dette “skjulte” handicap. Faktisk føler mange overlevende af hjerneskader, at deres liv vil blive bedre, hvis deres venner har en bedre forståelse af, hvad en hjerneskade er, og deres følelser og oplevelser gennem denne livsforandrende forekomst.

Dette lille skriv her på siden er derfor skrevet for at tilbyde oplysninger til dig om hjerneskade, hvordan det kan påvirke din ven, veninde, partner eller kone og hvordan du kan hjælpe.

En erhvervet hjerneskade er enhver skade på hjernen, der har fundet sted siden fødslen. Der er mange mulige årsager, herunder en ulykke (såsom trafikulykker, overfald, fald) eller sygdom (såsom en tumor, slagtilfælde, Melas (genetisk sygdom læs mere her) eller meningitis).

På både kort og lang sigt kan hjerneskade forårsage ændringer i den måde din ven, veninde, partner eller kone tænker på, føler og opfører sig og kan også påvirke deres fysiske evne. Hjerneskade kaldes ofte for et “skjult” handicap, da du måske eller måske ikke kan se, hvordan din ven er påvirket, men det betyder ikke, at de ikke oplever virkninger, der kan medføre udfordringer regelmæssigt.

Det kan være en skræmmende og meget bizar oplevelse for enhver at have en ven, veninde, partner eller kone på hospitalet med hjerneskade. Din ven, veninde, partner eller kone kan være i for test AF EN HJERNESKADE, eller eventuel kirurgi, eller de kan endda have været i en ulykke. De kan være i koma eller være i en en nedsat tilstand af bevidsthed i de tidlige dage af deres skade, hvilket kan være en særlig foruroligende ting at være vidne til.

 

Jeg vil gerne give dig gode råd. Selv om jeg måske ikke har den faglige korrekte indsigt, så kan jeg dog ud fra egen erfaring give dig råd som jeg selv har fået, researchet mig til eller på anden måde tilegnet mig.

 

Et af de første råd jeg vil give dig er så absolut at  det næsten er et must  melde dig ind i hjerneskadeforeningen –  Det kan syntes lidt underligt, men de besidder mange evner og de har et stort antal medlemmer der kan hjælpe dig videre. Hvis du bor i Sydvestjylland anbefaler jeg at du deltager i deres arrangementer. Mette Rindom Pedersen der er formand for Sydvestjylland yder en stor og meget beundringsværdig, samt ikke mindst frivillig indsats. Jeg har deltaget i deres arrangementer og det kan varmt anbefales.

Jeg vil gerne opfodre dig til at bruge denne sides muligheder for oplysninger, men også anvende hjerneskadeforeningen  og ligeledes www.hjernesagen.dk for at indhente fornøden viden om hjerneskader. Ikke EN hjerneskade er ens, det kan være en hjerneblødning, blodprop i hjernen, tumor eller en helt anden form for traume din ven, veninde, partner, kone har været udsat for. EN ting er dog ens, nemlig den desperation man som pårørende kan føle i sådan en situation og den kender jeg i udpræget grad selv, som mand til en kone med hjerneskader. Det bedste du kan gøre i første omgang er at udvide din horisont med viden og stadig bevare håbet om bedring for den der har traumet.

 

Når du er meget forladt og forvirret skal du ikke som partner gøre som det fremgår af en artikel fra hjernesagen som berørte mig dybt da jeg læste det. At man som menneske overhovedet kan gøre som manden i denne grumme artikel går udover hvad jeg kan forstå og acceptere som menneske.  hent PDF artiklen her

”Nu har jeg en masse bitterhed og
forladthed, som jeg kun kan aflevere
på min eksmands dørtrin. Og det
kan jeg ikke komme til”,
fortæller Linda Bodentien.

Jeg er fuldt ud bevidst om at alle ikke kan holde sammen, og skilsmisse måske for nogle det bedste udfald. Men at opføre sig som menneske som manden i denne artikel har gjort er helt og aldeles uacceptabelt.!!!

 

www.granndts.com