Hjerneskade: En guide til partnere

Introduktion.

 

Forholdet mellem et par er ofte baseret på fælles interesser, værdier, minder og forventninger til fremtiden. Par giver ofte kammeratskab, kærlighed og omsorg til hinanden, og er som regel en vigtig kilde til støtte i tider med vanskeligheder, som f.eks når en hjerneskade opstår.
Partnere kan blive særligt påvirket, hvis deres ægtefælle, kæreste eller kæreste opretholder en hjerne
skade, da det kan være meget nedslående og skræmmende at have ens elskede på hospitalet.

Top Photo by nikko macaspac on Unsplash

Ud over dette har de ofte en god forståelse af personlighed, vaner og følelser af deres partner før skaden og er derfor ofte opmærksomme på, hvordan deres partner har ændret sig bagefter. Skaden kan også medføre mange praktiske ændringer i parrets liv, hvilket kan have en samlet effekt på forholdet selv.

Dette faktaark er skrevet til samarbejdspartneren for en overlevende med hjerneskade. Det indeholder
Oplysninger om hvordan hjerneskade kan påvirke relationer og giver tip, der kan være nyttigt for nogle par. Husk at hjerneskader påvirker mennesker forskelligt, så mens nogle af følgende oplysninger kan være nyttige for dig, er andre dele måske ikke relevante for din og din partners situation. Og det er skrevet som en generel guide, brug hvad du kan og overse resten. John Grandt hjerneskadet.com

 
 
I det tidlige stadie kan din partner være i koma eller i nedsat tilstand af bevidsthed. Dette kan være en meget spekulativ og forvirrende stadie, især da hospitalspersonale måske ikke kan give dig svar på spørgsmål, du har på dette tidspunkt. For generelle oplysninger om disse stadier henvises til en Engelsk sides PDF dokument der kan hentes NB: PDF er på Engelsk

 

Under alle omstændigheder at have en partner med en hjerneskade,kan forårsage følelser som sorg,
og frygt, selvom du måske også bliver lettet, hvis din partner f.eks. har overlevet en ulykke. Du ved måske ikke engang, selv hvordan du føler. Det er okay, da der ikke er nogen rigtig eller fejlagtig måde at føle under en så vanskelig tid. Dine følelser kan (og vil sikkert) også ændre sig, når virkningen af din partners skade bliver mere tydelig.

 

Du finder måske ud af, at du er nødt til at påtage sig yderligere praktiske ansvarsområder, (og det i højere grad end du egenligt tror) mens din partner er på hospitalet, som for eksempel at styre regninger eller tage sig af børn alene. Det kan være en meget stressende oplevelse at skulle håndtere sådanne ting, samtidig med at man beskæftiger sig med følelsesmæssige konsekvenser af sin partners skade. Hvor det er muligt, søg følelsesmæssig og praktisk støtte fra venner, familie og professionelle tjenester i løbet af denne tid.

 

Jeg har heldigvis personligt haft stor glæde af min egen nære familie (sønner og svigerdatter), omend ensomheden ved at være efterladt alene i hjemmet er blevet meget stor. Med over 45 års samliv, heraf de 40 som gift er den del pludselig at være alene “hjemme” når man har været sammen næsten hver dag gennem 45 år, gør noget ved en som individ. Pludselig kan du ikke nyde tosomheden, det at sidde stille med en kop kaffe og vide at den du elsker sider i en stol ved siden af dig er en meget svær ting. Man tager det for givet at ens partner er i nærheden og det giver så et stor og til tider ekstremt chok, samtidig med den forladtheds følelse der opstår over at stå med alt selv uden at have den anden til at spørge til råds.

 

Do not mind anything that anyone tells you about anyone else

 

www.granndts.com